![]() 14 December 2011 • 06:35 • 0 comments Spaghetti Bolognese Bahan-bahan ( 6 orang ) • 500 gram spaghetti (sepeket) • 500 gram daging lembu cincang • 200 ml susu • 1 labu bawang besar kuning – dicincang halus • 1 ulas bawang putih – dicincang halus • 1 tin sedang tomato puri • 4-5 tomato segar ranum - didadu • 1 batang carrot – didadu kecil • 2 batang celery – didadu kecil • 1 tin cendawan butang – dihiris (optional) • 1 kiub stok daging lembu (optional) • 1/2 sudu teh herba Oregano kering atau Italian Mixed Herbs • Sedikit garam dan gula secukup rasa • 3 sudu besar minyak zaitun (kalau taknak beli boleh pakai minyak masak biasa) • 2 sudu besar butter • Parutan keju parmesan – untuk menghidang • NOTA : Semua bahan bernota optional tidak ada dalam resipi asal authentic Italian Bolognese. Tapi boleh ditambah ikut citarasa. • NOTA : Resipi asal juga ada masuk 200ml red wine. Saya selalu gantikan dengan prune juice kalau ada bahan kat rumah. Tapi kalau tak ada I tak masukkan pun, ok juga rasanya, tak banyak beza. Cara-cara 1. Rebus 2 liter air dalam periuk besar, masukkan 2 sudu teh garam. Bila air mendidih baru masukkan spaghetti. Kacau sekali-sekala dan masukkan satu sudu teh minyak zaitun (atau minyak masak) agar pasta tak melekat. Bila pasta sudah lembut angkat dan toskan. 2. Sos Bolognese : Gunakan periuk yang tinggi dan dalam. Panaskan minyak zaitun,masukkan butter dan kacau. Bila butter cair dan berbuih masukkan bawang besar dan bawang putih cincang. Jangan dibiar garing, cukup sekadar bawang layu. 3. Masukkan daging cincang. Ketuk-ketuk daging biar semua hancur dan bentuk/saiznya seragam. Goreng hingga daging keperangan. 4. Masukkan semua sayuran, goreng lagi hingga sayur-sayur lembut. 5. Masukkan susu. Kuatkan api hingga susu mendidih, kacau selalu. Bila nampak semua susu telah diserap daging, masukkan tomato puri dan tomato segar. Guna tin tomato puri itu untuk sukat 2 tin air, tambah ke dalam kuah. Kacau sos sambil di tekan-tekan tomato yang nampak berbiji hingga hancur. 6. Masukkan herba, kiub (jika guna), garam dan gula secukup rasa. 7. NOTA : Jika guna kiub, bagi saya tak masuk garam pun takpe sebab dah masin. Gula cume perlu 1/4 sudu teh saja sebab susu telah memaniskan sos. Again, mesti dirasa dan timbang sendiri masam, manis dan masin sos. 8. Biar mendidih lebih kurang 7 minit, kemudian perlahankan api paling kecil. Renihkan dengan periuk separa tertutup hingga sos pekat. 9. Boleh hidang dengan parutan keju parmesan. 10. NOTA : Orang Itali secara tradisi, merenih sos Bolognese sampai 4 jam! Kalau nak jimat gas, 2 jam pun dah cukup lama hehe. Saya cuma renih 1 jam kali ni, sos jadi pekat dan menyalut spaghetti dengan cantik sekali. Dan yang penting, rasanya authentic Italian! Kerabu Sotong Bahan-bahan ( 2 orang makan ) • 300 gm sotong – potong cincin • 1 ulas bawang besar merah – dihiris nipis • 5 urat kacang panjang – dipotong anggaran 1-2 cm • 1 biji tomato – dipotong kecil • 1 batang serai – dihiris halus • 2 biji cili merah – dicincang kasar • 5 biji cili api – diketuk dan cincang kasar • 3 sudu besar sos ikan • 1 ½ biji limau nipis • Segenggam daun ketumbar • Gula nira (Kelantan) atau gula Melaka atau gula merah yang telah dicairkan dengan air – secukup rasa • Garam secukup rasa Cara-cara 1. Sotong direbus dahulu hingga masak. Ketepikan. 2. Bancuh gula, sos ikan dan garam terlebih dahulu. Kemudian masuk semua bahan lain termasuk sotong. Perah limau nipis. Gaul rata dan rasa supaya dapat balance masam, manis dan masin mengikut selera. 3. Kerabu ini enak dihidang sejuk. 4. NOTA : Semua sukatan adalah anggaran, boleh adjust ikut citarasa masing-masing. Elok dimasinkan sedikit supaya sesuai rasanya bila dimakan dengan nasi putih. Secret ingredient untuk kerabu ini ialah gulanya, jangan pakai gula putih. Easy Pasta Bake Bahan-bahan ( 6 orang kot ) • 500 gram pasta (sepeket pasta jenis pendek either penne, farfalle, shell or macaroni) • 300 gram daging cincang (pilih ayam atau lembu) • 1 ulas bawang putih – dicincang halus • 1 labu bawang besar – dicincang halus • 1 tin sedang tomato puri • 1 tin cendawan butang - dihiris • 1 biji lada benggala - didadu • 1 kiub stok ayam atau lembu – ikut jenis daging yang digunakan • 1 batang carrot – didadu • 1 batang celery – didadu • 1 sudu teh herba Oregano kering (dapatkan di mana-mana supermarket/hypermarket) • 1 helai Bay leaf kering (kalau taknak beli boleh juga gantikan 2 helai daun salam/ serai kayu segar) • Parutan keju samada Cheddar/Mozzarela/Romano atau Parmesan • 3 sudu besar minyak zaitun (kalau taknak beli boleh pakai minyak masak biasa) • Garam dan gula secukup rasa • Bahan sos putih : • 2 sudu besar butter • 1 sudu besar tepung gandum • 2 kotak susu segar ( saya guna 2 kotak kecil Susu Dutch Lady full cream je) • Secubit lada hitam dan garam Cara-cara 1. Rebus 2 liter air dalam periuk besar, masukkan 2 sudu teh garam. Bila air mendidih baru masukkan pasta. Kacau sekali-sekala dan masukkan satu sudu teh minyak zaitun (atau minyak masak) agar pasta tak melekat. Bila pasta sudah lembut angkat dan toskan. 2. Buat inti daging. Goreng bawang besar dan bawang putih. Jangan dibiar garing, cukup sekadar bawang layu. Kemudian masukkan daging cincang. Goreng hingga daging keperangan. 3. Masukkan carrot, cendawan, lada benggala (capsicum) dan celery. Kacau sebati. 4. Masukkan tomato puri. Jika nampak terlampau kering masukkan sedikit air. Jangan sampai berkuah pula. 5. Masukkan kiub ayam/lembu (hancurkan dan tabur, jangan masuk seketul) herba Oregano dan Bay leaf. Biar mendidih dan naik bau. 6. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Garam tak perlu banyak sebab stok dah masin. Bila nampak pekat dan agak kering, tutup api dan ketepikan. 7. Buat sos putih. Masak butter atas api kecil (jangan sampai perang). Bila semua butter dah cair dan berbuih, taburkan tepung gandum, kacau cepat-cepat dengan senduk kayu. Kacau dalam 3-4 minit, kemudian masukkan susu segar. 8. Masukkan garam dan serbuk lada hitam. Kacau hingga nampak sos sudah bersalut di belakang senduk kayu (agak pekat ). Tutup api. 9. Cara melapis : Dalam bekas tahan panas (saya guna Pyrex. Pakai loyang kek pun boleh, tapi kalau pakai Pyrex boleh angkat terus hidang), mulakan dengan lapisan pasta, tabur rata. Lepas tu lapisan inti daging, kemudian ratakan sos putih. 10. Teruskan melapis dan akhiri dengan taburan parutan keju di lapisan paling atas. 11. Bakar dalam oven suhu 190 darjah Celcius selama 30 minit atau sehingga keju cair dan keperangan. Siap untuk dimakan, yummm!! Puding trifle Bahan-bahan ( 5-7 ) • 1 tin susu cair • 1 sd besar gula • 4 sd besar tepung kastard • 1 mangkuk air- utk dicampurkan dengan kastard • ½ biji kek gulung sederhana saiznya • 1 tin buah-buahan campur- asingkan air dan buahnya • 1 peket agar-agar jeli kristal Nona • 1 mangkuk air panas Cara-cara 1. Panaskan susu cair dengan gula. Kecilkan api. 2. Bancuh tepung kastard dengan semangkuk air sejuk. Masukkan bancuhan tadi ke dalam susu cair yang sedang mendidih, Masak hingga betul-betul pekat dan kastard pekat. Tutup api. 3. Di dalam bekas berasingan, susunkan kek gulung sehingga habis. Kemudian, basahkan dengan air buah-buahan tin. 4. Masukkan buah-buahan tin hingga habis. 5. Tuangkan bancuhan kastard ke atas susunan buah-buahan tadi. 6. Untuk jeli, larutkan jeli bersama semangkuk air panas. Kacau hingga sebati. 7. Akhir sekali, tuangkan jeli tersebut di atas kastard dan sejukkan. Bila betul-betul keras, bolehlah dihidangkan. Chicken Pie Bahan-bahan ( 5 org makan ) • puff pastry • daging ayam - biasa pakai minced chicken Ramly peket kecil - anggaran 500gm. • mixed vegie - 250gm • cendawan butang - 1 tin • Cream of Chicken (Chicken Soup dalam Tin) - 1 tin • 3 ulas bawang besar dipotong dadu Cara-cara 1. Untuk pastry: guna puff pastry yang ada kat kedai. Roll ikut size loyang. Di bahagi dua sebab untuk lapisan bawah dan atas. 2. Sapu telur atas lapisan pastri tersebut. 3. Bakar pada suhu 200 Celcius selama 30 minit atau sampai pie kuning keemasan. 4. Untuk intinya: 5. Tumiskan bawang hingga naik bau. 6. Masukkan ayam dan tumis hingga agak masak. 7. Masukkan cendawan butang dan mixed vegie. Goreng seketika, jangan sampai layu. 8. Masukkan cream of chicken. 9. Rasakan dengan garam. Shepherd's Pie Bahan-bahan ( 12 orang ) • 2 labu bawang besar - dipotong dadu • 800 grm (2 bungkus) daging kisar atau boleh campur dengan daging hiris, paru2 yang dah direbus - lagi sedap • 1 tin cendawan butang dipotong 4 • 1 cawan carrot atau mix vege • 1 biji tomato dipotong kiub • 1 kiub stok daging dicairkan dengan sedikit air • 1 sudu teh Oregano kering • 2 sudu teh serbuk lada hitam • 2 sudu besar tepung jagung • 4 sudu besar minyak zaitun • Garam secukup rasa - masukkan hanya apabila sudah masak • Bahagian Atas:- • 5 biji kentang USA/Russet sederhana besar • 4 ulas bawang putih • 2 sudu besar butter • 1/2 gelas susu segar suam – kalau tak de boleh guna air rebusan kentang je • ½ sudu teh lada putih • Sepeket Parutan Mozarella -sorry tak ingat berapa gramlaa, tapi peket yang kecil je. Boleh guna kepingan cheese gak, tapi.. yg sedaplaa • Serbuk Parmesan secukupnya Cara-cara 1. Cara untuk Bahagian Bawah (Base) Panaskan minyak zaitun dan goreng bawang besar kemudiannya masukkan daging hiris dan goreng sehingga kuning keemasan 2. Masukkan daging hancur, cendawan , tomato, serbuk lada hitam, oregano, air stok daging dan masak sehingga daging menjadi warna pucat 3. Masukkan sayuran dan renih sehingga air agak kering – air sekadar menutupi 1/2 bahan gorengan 4. Masukkan tepung jagung dan apabila telah likat, masukkan garam dan matikan api. Tuang kesemuanya kedalam bekas tahan bakar (casserole) dan padatkannya 5. Untuk bahagian atas, potong kentang kecil2 berbentuk kiub (½ inci x ½ inci ) bersama bawang putih dan rebus kedalam air yang sedang mendidih yg telah diletak garam selama 5 minit (lembut) 6. Toskan kering dan letakkan kedalam mangkuk . Lenyek kentang n bawang putih segera (semasa panas) bersama mentega sehingga benar-benar halus - saya gunakan garfu 7. Masukkan garam, susu suam dan lada putih dan gaul sehingga gebu 8. Taburkan keju menutupi bahagian base sebelum meletakkan kentang. Kemudian tutup dengan kentang lenyek pula dan lorekkan dengan garfu diatasnya – jangan buat flat je nanti tak cantik 9. Taburkan dengan parutan keju dan serbuk parmesan keatas adunan 10. Bakar didalam oven pada suhu 400° F (205 °C) selama 10 minit atau sehingga keju cair dan bewarna keemasan. Sedia untuk dihidangkan Tag
|
This owner ♥
Thank for coming
![]() WelcomeMood : I'm Bored -.- Status : Me know me cute :p [Change with your own words] Chating here ♥
Leave your footprint here
![]() Awesome people ♥
Thank for following me
![]() Credits ♥
Don't ever remove the credit
![]() Template:Izyanyancinnamon Other help:B L O G S K I N Best View:Google Mozilla Owner blog: Your Name Remember!!dont remove this section!! |